01Студенти АТВСС посетили су неколико сајмова у протеклом периоду што је активност која је редовно пратила школовање у времену пре избијања пандемије, а ове године је, захваљујући укидању превентивних мера и поновном организовању сајмова, настављена као традиција упознавања са најновијим постигнућима и достигнућима у одређеним областима. На сајму аутомобила “DDOR ECO BG CAR SHOW” у Београду, средином маја, студенти су имали прилике да сазнају све што сам префикс ЕКО носи када је аутомобилизам у питању, те су се тако упознали са возилима која имају еколошки напредна погонска решења.

На 64. Међународном сајму технике и техничких достигнућа приказане су иновације и нове технологије, такозване “фабрике будућности”, индустријска аутоматизација, електроенергетика и енергетска инфраструктура. Студенти Академије уверили су се у револуционарност дигитализације коју је она унела у начине пословања, продуктивност и повећање конкурентности. Такође, мноштво нових достигнућа из области Роботике, разне врсте машина са ЦНЦ технологијама, разне врста мерних машина, најновији дронови произведени у Србији били су међу садржајима које су студенти анализирали и што је од заначаја за њихово опште и стручног образовање.

На 89. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, студенти су присуствовали активностима Дан воћара и винограда и Дан житара, разним трибинама и радионицама Занатство и циркуларна економија и Аранжирање и декорисање излога, пословног простора и производа. На Сајму је било око 1100 излагача из Србије и 21 земље региона и света, међу којима су, осим земље партнера - Мађарске, и Италија, Чешка, Холандија, Шпанија, Индонезија, Пољска, Мароко, Словенија, Црна Гора, Босна и Херцеговина. Том приликом, студенти су се упознали са најновијим техничко-технолошким достигнућима у области пољопривредне производње. Савремене машине за обраду земљишта и прераду пољопривредних производа изазвали су посебну пажњу и интересовање студената. Поред тога, обилазак дела Сајма у којем су излагане посебне сорте животиња за узгој и развој сточарства надахнула је студенте на размишљање о могућностима да се и сами у будућности баве управо овом граном пољопривреде, користећи знања која ће стећи током школовања у нашој образовној институцији.

Студенти треће године студијског програма Прехрамбена технологија, током обиласка Сајма, посебно су били заинтересовани за најновије уређаје и машине за производњу алкохолних пића и меда, будући да су неке врсте уређаја већ имали прилике да виде у оквиру практичне наставе на стручним предметима студијског програма. На опште задовољство свих студената, посебан део Сајма чинили су и излагачи и произвођачи органске хране која је све више заступљена у исхрани становништва развијених држава, а у последње време и у Србији.

Пројекти , награде и признања