ДОГАЂАЈИ

V1У просторијама Винарије „Алексић“ у Врању, 28. јуна 2022. године,  двојица стручњака из области технологије производње вина и из области дигиталног маркетинга, др Марко Малићанин, доцент Пољопривредног факултета у Крушевцу и Саша Пауновић, дипломирани инжењер електротехнике, одржали су стручна предавања из области енологије и позиционирања винарија на тржишту.

Захваљујући вишегодишњој сарадњи Одсека Врање АТВСС и Винарије „Алексић“, студенти основних и мастер струковних студија, у пратњи наставника, др Јоване Џољић и предавача из привреде мсц Тиане Анђелковић, били у прилици да учествују у темама које се тичу подизања винограда, узгоја винове лозе и прераде грожђа, да размене ставове и искуства стечена током школовања, да дегустирају и спознају основне карактеристике неких врста вина.  

Такође, студенти су имали прилике да разумеју и један од начина представљања асортимана Винарије „Алексић“ кроз дигитални маркетинг, у данашње време обавезни канал комуникације са потрошачима.

Након реализоване радинице студенти су, у неформалном разговору са домаћинима, истакли значај  радионице за учење о технолошким процесима у производњи вина.

Одсек Врање изражава велику захвалност Винарији „Алексић“ на пруженој могућности сагледавања, од стране студената, примене теорије у пракси.

HP1У Одсеку Врање АТВСС је у понедељак 20. јуна реализована радионица Дођи да заједно направимо хотел за пчеле. Учешће у радионици узели су студенти АТВСС-Одсек Врање, чланови Канцеларије за младе у Врању као и заинтересовани средњошколци.

О важности очувања урбаног биодверзитета присутнима је на интерактивном предавању „Чудесни свет пчела“ говорила др Јована Џољић. Учесници радионице имали су прилике да се упознају са термином природом-инспирисана решења (nature-based solutions), са могућим начинима трансформације градова ка паметним градовима – употребом зелених кровова, зелених фасада, урбаних џепова, развојем урбаног пчеларства итд; као и са њиховим позитивним утицајем на локални биодиверзитет кроз који се ублажује ефекат климатских промена.

Под руководством сци Дамјана Станојевића присутни су учествовали у изради Хотела за пчеле према упутству Јоване Биле Дубаић, докторанда Биолошког факултета у Београду. Хотел за пчеле израђен је у Радионици за обраду дрвета Одсека Врање Академије. Израда хотела за пчеле допринела је учењу о изузетно важној улози опрашивача у природи, о различитим начинима живота пчела, о типовима гнезда које праве, о диверзитету пчела...

Хотел за солитарне пчеле омогућаваће непосредно посматрање солитарних пчела и упознавање са њиховим начином живота популаришући решења инспирисана природом, и доприносиће јачању свести јавности о неопходности очувања биодиверзитета и повећања његовог обима у урбаним срединамa.

 

1У организацији Одсека Врање АТВСС, у периоду од  01. до 03. јуна 2022. године, реализован је пројекат „Подстицање и развој предузетништва у Пчињском округу - пословни план за ОПОРАВАК И РАЗВОЈ“, намењен  подршци раста и развоја микро, малих и средњих предузећа са територије Пчињског управног округа. У пројекту је учествовало четрнаест корисника чија је пословна делатност у различитим привредним гранама (трговина, прерада дрвета, пољопривредна производња, лака индустрија, ауто-школе). Пројектом је била обухваћена практична обука припреме Пословног плана, као главног документа за подношење пријаве ради конкурисања за најповољнија инвестициона средства која одобрава Фонд за развој Републике Србије.

 

 

 

1Дан Академије техничко-васпитачких струковних студија, у Одсеку Врање, обележен је свечаношћу уручења диплома дипломираним студентима који су своје школовање на одређеном нивоу струковних студија завршили у текућој школској години.

Студентима су се обратили руководилац одсека др Владимир Поповић и градски већник господин Бојан Костић, мотивишући их, да учење наставе кроз формално и неформално развијање свих компетенција неопходних за укључивање у савремено пословно окружење, а др Милица Станковић је апострофирала креативност као једну од најважнијих.

0Најбољим студентима проглашени су:  Младеновић Тамара са студијског програма Заштита животне средине, Стојковић Александра са студијског програма Производна економија, Стојановић Валентина са студијског програма Прехрамбена технологија, Вукадиновић Никола са студијског програма Инжењерство намештаја и ентеријера, Стошић Милан са студијског програма Предузетнички менаџмент, Рангелов Арсен са студијског програма Машинско инжењерство, Стојковић Тања са студијског програма Друмски саобраћај и транспорт специјалистичких струковних студија, Михајловић Кристина са студијског програма Међународна економија и предузетништво мастер струковних студија.

Студенти Миленковић Данијел са студијског програма Друмски саобраћај основних струковних студија, Станић Милош са студијског програма Инжењерски менаџмент специјалистичких струковних студија и Милош Момчиловић са студијског програма Технолошко инжењерство мастер струковних студија, проглашени су најбољим студентима  поменутих студијских програма али и студентима генерације основних, специјалистичких, односно мастер струковних студија.D3

Захвалнице због значајног доприноса развоју високог образовања додељене су: госпођи Гордани Јовановић, директорки Медицинске школе “Др Изабел Емсли Хатон” у Врању, господину Небојши Станковићу, директору Хемијско-технолошке школе у Врању,  господину Далибору Богдановићу, директору Техничке школе у Врању, господину Саши Радичевићу, директору Пољопривредно – ветеринарске школе „Стеван Синђелић“ у Врању, господину Милану Стојковићу, директору Средње стручне школе “Милутин Бојић” у Трговишту.

Међу званицама били су и представници комапнија АЛФА ПЛАМ-а и БАТ-а, које дуги низ година, заједно са другим привредним субјектима, омогућавају реализацију стручних пракси и модула дуалног модела образовања, у име чега су захвалнице додељене господину Горану Костићу и госпођа Елеонори Вучковић.

Посебна захвалница за допринос у пословању Академије и свеукупну међусобну сарадњу додељена је Граду Врању.

Свечану атмосферу, у амфитетру Одсека Врање, употпунила је изврсна интерпретација хора Медицинске школе “Др Изабел Емсли Хатон” из Врања, под диригентском палицом госпође Сузане Алар.

Пројекти , награде и признања