ДОГАЂАЈИ

20230130 121901У Одсеку Врање Академије је у понедељак 30. јануара 2023. године реализована радионица „Генетика - моја перспектива и персонализована медицина“.

О значају генетике као науке на интерактивном предавању говорио је др Љубиша Михајловић, професор струковних студија. Циљ радионице је био упознати све заинтересоване са перспективама примене генетике и персонализоване медицине.   

Ученици завршних разреда средњих школа показали су велико интересовање и имали су прилике да се упознају са терминима из области генетике, могућим узрочницима болести и постављањем прецизних дијагноза.

Прецизна дијагноза омогућује превенцију или елиминисање узрока болести,  уместо традиционалног приступа који се заснива на лечењу последица. Такође, дијагностичке методе доприносе бољој терапији, прогнози тока болести, елиминацији „штетног гена“ из породице (фамилије) путем пренаталне дијагнозе и смањењу ризика за остале чланове породице. Откривање „штетног гена“ пружа могућност корекције мутације и то је једини прави начин ка елиминисању болести.

Учесници радионице су са великом пажњом слушали предавање др Љубише Михајловића, те се активно укључивали у дискусију о врло актуелној теми.  

 

1Интерактивна радионица „Виртуелни развој и безбедност саобраћаја“ је одржана на Одсеку Врање Академије 26. децембра 2022. године. Радионицa је имала за циљ подизање свести младих људи о значају безбедности саобраћаја али и важношћу примене виртуелног дизајна у индустрији. Учесници радионице имали су могућност да се упознају са значајем примене виртуелног развоја производа, са CAD-ом (computer aided design) и са CAE-ом (computer aided engineering).

Предавачи на радионици су били мр Александар Гошић и мастер Бранислав Димитријевић. Врло актуелним темама, предавачи су привукли пажњу великог броја заинтересованих младих. У радионици су учествовали студенти Одсека Врање и ученици завршних разреда средњих школа, пре свега техничке струке.

Учесници радионице су имали прилику да учествују у симулацији утицаја алкохола на возаче уз помоћ „пијаних наочара“. Радионица је и практично указала на опасност управљања возилом под дејством алкохола, те допринела да млади људи постану свесни значаја безбедности учесника у саобраћају.

Такође, имали су прилике и да се упознају са могућностима примене виртуелног развоја производа у индустрији, 3Д моделирањем али и предностима инжењерства подржаног рачунарством. Примена савремених технологија у индустрији омогућава већу поузданост, издржљивост, ефикасност али и безбедност самог производа о чему је дискутовано са нашим будућим студентима.

 

1На Одсеку Врање је 24. новембра одржана интерактивна радионица за младе „Како лако доћи до посла? Добар CV = добар посао!“. Радионица је била изузетно посећена, имајући у виду значај теме радионице за будући каријерни пут младих људи.

Др Сузана Стојковић и др Милица Станковић су током радионице упознали учеснике са елементима квалитетне биографије, која је важан корак до жељеног радног места. Учешће у радионици узели су студенти Одсека Врање, ученици средњих школа и представници Канцеларије за младе Града Врања.

Током практичног дела радионице, учесници су писали своје биографије, уз сугестије и савете предавача. Сјајна атмосфера током радионице је потврдила заинтересованост младих људи за стицање практичних вештина из домена пословне комуникације, а све у циљу њиховог бољег позиционирања на тржишту рада.

 

IMG d63ec868678857c7c8ad113b2d59bce4 V

24. јануара 2023. године обележавамо пети Међународни дан образовања.

Генерална скупштина Уједињених нација 3. децембра 2018. године прогласила је да се 24. јануар обележава као Међународни дан образовања. Први пут је обележен 2019. године. Међународни дан образовања је признат од Уједињених нација и усмерен је на доступност образовања као средства за излазак из сиромаштва.

 

Пројекти , награде и признања