ДОГАЂАЈИ

 

bgcs2024 2299

Slika sa sajta sajamautomobila.rs

   Група студената и професора са Академије техничко-васпитачких струковних студија, Одсека Врање, посетила је, 26. марта 2024. године, Међународни сајам аутомобила у Београду и XVI  Међународни сајам мотоцикала, квадова, скутера и опреме „Motopassion“.

  Организатори Београдског сајма, у сарадњи са стратешким партнерима – Удружењем произвођача друмских возила Србије, Српаском асоцијацијом возила и делова и компанијом ДДОР Нови Сад, представили су дизајнерска и техничко-технолошка  иновативна решења у свим секторима индустрије као и  најновије производе ауто-мото индустрије.

  За студенте са Одсека Врање, овај догађај је представљао изузетну прилику да се упознају са богатством ауто-мото света, са више од тридесет аутомобилских и мото брендова, као и да прошире своје знање о најновијој гаражно-сервисној опреми, пнеуматицима, аудио-системима, сигурносној опреми, специфичној опреми за електрична возила, осигурањима и финансијским услугама које су представљене на сајму.

 

Slika 1

У склопу обележавања Светског дана вода, који се сваке године одржава 22. марта, делегација студената и наставника Академије техничко-васпитачких струковних студија (АТВСС), Одсека Врање, организовала је посету Постројењу за пречишћавање отпадних вода у Врању.

Тема овогодишњег Светског дана вода је „Вода за мир“, којом се подстиче на сарадњу у управљању водним ресурсима, што има далекосежне позитивне ефекте, подстиче просперитет и јачање заједница у одговорима на изазове.

Према подацима Светске здравствене организације, тренутно више од 2,2 милијарде људи широм света нема приступ безбедној води за пиће. Поред тога, око 3,6 милијарди људи живи без адекватних санитарних услуга, док се 2,3 милијарде суочава с недостатком основних услова за прање руку сапуном и водом у својим домовима.

Светски дан вода 2024. године наглашава важност колективног ангажмана и посвећености различитих друштвених актера, од индивидуалног нивоа до глобалне заједнице, у циљу очувања воде као кључног, али ограниченог природног ресурса.

 

Slika 1

Поводом Међународног дана шума, Rotary club Врање, Лесковац и Ниш, заједно са наставницима и студентима АТВСС-Одсек Врање, засадили су четири саднице јавора у дворишту Одсека Врање, у знак буђења природе и вегетације али и као знак новог почетка.

Међународни дан шума се од 1971. године широм планете у циљу промовисања свести о значају и вредности шумских екосистема.

Обележавање овог датума подсећање је на значај шума, очувања и унапређења стања шумских екосистема. Међународни дан шума сваке године је посвећен одређеној актуелној теми. Тема овогодишњег Дана шума је „Шуме и иновације: Нова решења за бољи светˮ. Растуће потребе друштва и савремени изазови у различитим аспектима (климатске промене – ублажавање и адаптација, очување биодиверзитета, мониторинг и рано упозоравање и др.) захтевају нова технолошка достигнућа и иновације.

 

Slika 1

У марту 2024. године, у Врању, симболично укрштање путева културе и образовања између Одсека Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија и Удружење DANTE ALIGHIERI из Врања, остварено је кроз потписивање Споразума о пословној сарадњи. Церемонија потписивања, организована у Врању, означила је почетак нове ере узајамног ангажмана и сарадње на пројектима који ће допринети богатству и диверзитету културног и образовног пејзажа обе земље. Значајност споразума је заједнички интерес за промовисање и унапређење културе кроз образовање, са намером да се креирају и подрже активности које ће обогатити и проширити образовне и културне хоризонте студената и наставника. Конкретни облици сарадње укључују успостављање братских веза са образовним институцијама у Италији, размену студената и наставника, организацију курсева италијанског језика, као и заједничке културне манифестације попут изложби, концерата, предавања и књижевних вечери.

Потписани споразум представља основу за дугорочну сарадњу и за серију иницијатива које ће, не само обогатити академску и културну сцену обе земље, већ и подстаћи дубље разумевање и поштовање међу народима.

 

Пројекти , награде и признања