ДОГАЂАЈИ

DSC 0016 e 1Академија техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Врање организовала је свечани пријем нове генерације студената основних, специјалистичких и мастер струковних студија.DSC 0047 e 1

Свечана додела индекса студентима почела је интонирањем химне Републике Србије. Добродошлицу бруцошима најпре је пожелео председник Академије техничко-васпитачких струковних студија, др Срђан Јовковић, проф. с. с. истакавши да стечено знање на Одсеку Врање Академије млади треба да примене првенствено у Граду Врању и у Пчињском округу, како би допринели развоју региона.

DSC 0062 e 1Руководилац Одсека Врање Академије захвалио се студентима прве године студија што су указали поверење управо овој Академији да води њихово даље школовање и њих саме, путем знања и учења у наредном периоду, и нагласио да ће Академија засигурно оправдати то поверење.

Заменица градоначелника, Зорица Јовић, истакла је да Град Врање има изузетну дугогодишњу сарадњу са Академијом техничко-васпитачких струковних студија, што је недавно резултирало увођењем новог студијског програма „Струковна медицинска сестра“ који се од ове године реализује на Одсеку Врање Академије. Заменица градоначелника истакла је да ће Град и у наредном периоду подржати сваку идеју која има за циљ квалитетно образовање и стицање знања, а која ће младим људима омогућити да креирају свој успешан каријерни пут.

Драгим бруцошима, срдачну добродошлицу је пожелела и координаторка Студентског парламента Одсека Врање Академије, Радмила Филиповић, истичући да су направили прави избор установе за наставак свог образовање, јер су тиме уложили у своју будућност. Такође, представљајући чланове Студентског парламента, најавила је бруцошима и обуку за коришћење дигиталних алата које ће користити током студирања, а која ће се одржати у понедељак 3. октобра 2022. године од 10.00 часова.

Добродошлицу и подршку студентима прве године пружили су представници привреде са територије Града Врања са којима Одсек Врање Академије има успешну сарадњу дуги низ година.

Председник Академије и руководилац Одсека Врање Академије уручили су индексе прворангираним студентима, након чега су представници студијских програма уручили индексе осталим студентима и упознали их са важним информацијама у вези почетка школске године.

Својим музичким наступом свечаност су употпунили и ученици Гимназије „Бора Станковић“ под диригентском палицом професорке Весне Младеновић.

V1У просторијама Винарије „Алексић“ у Врању, 28. јуна 2022. године,  двојица стручњака из области технологије производње вина и из области дигиталног маркетинга, др Марко Малићанин, доцент Пољопривредног факултета у Крушевцу и Саша Пауновић, дипломирани инжењер електротехнике, одржали су стручна предавања из области енологије и позиционирања винарија на тржишту.

Захваљујући вишегодишњој сарадњи Одсека Врање АТВСС и Винарије „Алексић“, студенти основних и мастер струковних студија, у пратњи наставника, др Јоване Џољић и предавача из привреде мсц Тиане Анђелковић, били у прилици да учествују у темама које се тичу подизања винограда, узгоја винове лозе и прераде грожђа, да размене ставове и искуства стечена током школовања, да дегустирају и спознају основне карактеристике неких врста вина.  

Такође, студенти су имали прилике да разумеју и један од начина представљања асортимана Винарије „Алексић“ кроз дигитални маркетинг, у данашње време обавезни канал комуникације са потрошачима.

Након реализоване радинице студенти су, у неформалном разговору са домаћинима, истакли значај  радионице за учење о технолошким процесима у производњи вина.

Одсек Врање изражава велику захвалност Винарији „Алексић“ на пруженој могућности сагледавања, од стране студената, примене теорије у пракси.

HP1У Одсеку Врање АТВСС је у понедељак 20. јуна реализована радионица Дођи да заједно направимо хотел за пчеле. Учешће у радионици узели су студенти АТВСС-Одсек Врање, чланови Канцеларије за младе у Врању као и заинтересовани средњошколци.

О важности очувања урбаног биодверзитета присутнима је на интерактивном предавању „Чудесни свет пчела“ говорила др Јована Џољић. Учесници радионице имали су прилике да се упознају са термином природом-инспирисана решења (nature-based solutions), са могућим начинима трансформације градова ка паметним градовима – употребом зелених кровова, зелених фасада, урбаних џепова, развојем урбаног пчеларства итд; као и са њиховим позитивним утицајем на локални биодиверзитет кроз који се ублажује ефекат климатских промена.

Под руководством сци Дамјана Станојевића присутни су учествовали у изради Хотела за пчеле према упутству Јоване Биле Дубаић, докторанда Биолошког факултета у Београду. Хотел за пчеле израђен је у Радионици за обраду дрвета Одсека Врање Академије. Израда хотела за пчеле допринела је учењу о изузетно важној улози опрашивача у природи, о различитим начинима живота пчела, о типовима гнезда које праве, о диверзитету пчела...

Хотел за солитарне пчеле омогућаваће непосредно посматрање солитарних пчела и упознавање са њиховим начином живота популаришући решења инспирисана природом, и доприносиће јачању свести јавности о неопходности очувања биодиверзитета и повећања његовог обима у урбаним срединамa.

 

1У организацији Одсека Врање АТВСС, у периоду од  01. до 03. јуна 2022. године, реализован је пројекат „Подстицање и развој предузетништва у Пчињском округу - пословни план за ОПОРАВАК И РАЗВОЈ“, намењен  подршци раста и развоја микро, малих и средњих предузећа са територије Пчињског управног округа. У пројекту је учествовало четрнаест корисника чија је пословна делатност у различитим привредним гранама (трговина, прерада дрвета, пољопривредна производња, лака индустрија, ауто-школе). Пројектом је била обухваћена практична обука припреме Пословног плана, као главног документа за подношење пријаве ради конкурисања за најповољнија инвестициона средства која одобрава Фонд за развој Републике Србије.

 

 

 

Пројекти , награде и признања