HP1У Одсеку Врање АТВСС је у понедељак 20. јуна реализована радионица Дођи да заједно направимо хотел за пчеле. Учешће у радионици узели су студенти АТВСС-Одсек Врање, чланови Канцеларије за младе у Врању као и заинтересовани средњошколци.

О важности очувања урбаног биодверзитета присутнима је на интерактивном предавању „Чудесни свет пчела“ говорила др Јована Џољић. Учесници радионице имали су прилике да се упознају са термином природом-инспирисана решења (nature-based solutions), са могућим начинима трансформације градова ка паметним градовима – употребом зелених кровова, зелених фасада, урбаних џепова, развојем урбаног пчеларства итд; као и са њиховим позитивним утицајем на локални биодиверзитет кроз који се ублажује ефекат климатских промена.

Под руководством сци Дамјана Станојевића присутни су учествовали у изради Хотела за пчеле према упутству Јоване Биле Дубаић, докторанда Биолошког факултета у Београду. Хотел за пчеле израђен је у Радионици за обраду дрвета Одсека Врање Академије. Израда хотела за пчеле допринела је учењу о изузетно важној улози опрашивача у природи, о различитим начинима живота пчела, о типовима гнезда које праве, о диверзитету пчела...

Хотел за солитарне пчеле омогућаваће непосредно посматрање солитарних пчела и упознавање са њиховим начином живота популаришући решења инспирисана природом, и доприносиће јачању свести јавности о неопходности очувања биодиверзитета и повећања његовог обима у урбаним срединамa.

 

Пројекти , награде и признања