K0Академија техничко-васпитачких струковних студија (АТВСС) била је, и ове године, део најмасовније климатске акције у свету, хакатона „Climathon“. Овогодишња тема „Climathon Belgrade 2022“ изазова „Осмисли еко-климатску игру и едукуј!“, привукла је велику пажњу младих људи широм Србије. На климатској олимпијади која је одржана током протеклог викенда 26. и 27. новембра 2022. године, тимови студената и наставника АТВСС остварили су одличан резултат освојивши друго и треће место, 
у конкуренцији са још осам тимова из целе Србије.

Представници Одсека Врање АТВСС су учествовали и прошле године у овом изузетно значајном догађају, док су ове године дебитовале и колеге, представници Одсека Ниш АТВСС.

Тим Одсека Врање АТВСС „Divergent“, који чине Емилија Ђорђевић, Милица Николић и Александра Стојковић заједно са својом менторком СЦи Тијаном Милановић, освојио је друго место, док је тим Одсека Ниш АТВСС „Eco-footprint“ на овом сјајном такмичењу освојио треће место.

Последице климатских промена погађају све нас, те су активности које могу допринети ублажавању и прилагођавању климатским променама  изазвале велико интересовање код свих студената. Сарадња свих студената и наставника, коју негујемо у Одсеку Врање АТВСС, резултирала је да су овогодишње учеснице из АТВСС-Одсека Врање, студенткиње студијских програма Друмски саобраћај и транспорт и Производна економија.

Изузетно смо поносни на тимове који су представљали Академију, јер су својим трудом, радом и маштовитошћу осмислили иновативне еко-климатске игре које ће помоћи да се о овој важној теми прича и кроз игру.  Поред новчане награде за освојено друго место, наши награђени студенти  добили су могућност реализације своје идеје и даље усавршавање кроз различите акцелераторе, менторски рад, али и гостовање у телевизијским емисијама. Поред незаборавног дружења, савршеног тимског рада, такмичарског духа, стекли су ново искуство и значајну референцу за даљу каријеру.

 

Пројекти , награде и признања