20230130 121901У Одсеку Врање Академије је у понедељак 30. јануара 2023. године реализована радионица „Генетика - моја перспектива и персонализована медицина“.

О значају генетике као науке на интерактивном предавању говорио је др Љубиша Михајловић, професор струковних студија. Циљ радионице је био упознати све заинтересоване са перспективама примене генетике и персонализоване медицине.   

Ученици завршних разреда средњих школа показали су велико интересовање и имали су прилике да се упознају са терминима из области генетике, могућим узрочницима болести и постављањем прецизних дијагноза.

Прецизна дијагноза омогућује превенцију или елиминисање узрока болести,  уместо традиционалног приступа који се заснива на лечењу последица. Такође, дијагностичке методе доприносе бољој терапији, прогнози тока болести, елиминацији „штетног гена“ из породице (фамилије) путем пренаталне дијагнозе и смањењу ризика за остале чланове породице. Откривање „штетног гена“ пружа могућност корекције мутације и то је једини прави начин ка елиминисању болести.

Учесници радионице су са великом пажњом слушали предавање др Љубише Михајловића, те се активно укључивали у дискусију о врло актуелној теми.  

 

Пројекти , награде и признања