Slika 1Међународни дан акције за климу (International Climate Action Day) обележава се 15. маја сваке године као глобална акција у више од 170 држава света, као Дан борбе против климатских промена.

Студенти и наставно особље Академије техничко-васпитачких струковних студија - Одсека Врање, посетили су Метеоролошку станицу у Граду Врању, 15. маја 2023. године у циљу обележавања Међународног дана акције за климу.

Метеоролошка станица у Врању основана 01. маја 1894. године. Метеоролог Драгиша Станковић је присутне упознао са принципом рада метеоролошке станице и објаснио термин климатске промене које се догађају од почетка XX века (Глобално загревање, Ефекат стаклене баште, повећање концентрације угљен-диоксида (CО2)).

Промене попут глобалног отопљавања климе, топљења глечера и леденог покривача на половима, појаве суша и поплава, које су регистроване претходних, као и оне које се предвиђају за наредних 90 година, сматрају се резултатом човекових активности. Можемо зауставити климатске промене ако засадимо макар једно дрво, возимо се бициклом, не бацамо смеће около, и слично.

Зато - мисли глобално, делуј локално! Живимо на међусобно повезаној планети и имамо једну Земљу, са једном атмосфером.

 

 

Пројекти , награде и признања