1

Пољопривредно саветодавна и стручна служба из Врања је у периоду од 24.12.2018. године до 26.12.2018. године одржала зимску школу за пољопривредне произвођаче. Скуп је отворио директор мр Небојша Младеновић. О актуелним темама предавања су одржали саветодавци, стучњаци из својих области из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Врање: мр Небојша Младеновић, дипл. инж.; Нада Лазовић-Ђокић, дипл. инж., ратарства и повртарства;  Сузана Јеркић, дипл. инж., воћарства и виноградарства;  Мица Стајић, дипл. инж., заштите биља и прехрамбених производа; Дејан Мујакић, дипл. инж., заштите биља и прехрамбених производа. Поред стручњака из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Врање, предавања су одржали и предавачи из других стручних организација попут Галенике фитофармација из Суботице, Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, TMB Diamond-а из Панчева, Eliksir – food-а. Студенти треће године Студијских програма Прехрамбена технологија и Заштита животне средине су са својим професорима др Јеленом Марковић и мр Јасмином Стојиљковић, присуствовали отварању скупа 24.2.2018. године и предавањима Наде Лазовић-Ђокић, која је говорила на тему: „Правилно коришћење – управљање хранивима у пољопривредној производњи“. Током предавања истакнут је проблем који може да задеси пољопривредне произвођаче у 2019. години везано за род пшенице. Сетва пшенице је због неповољних временских услова кренула тек после 20.11.2018. што ће проузроковати лош квалитет пшенице. Такође је напоменуто да је садржај влаге у земљишту само на 50 cm, што није повољно за корен житарица, за разлику од ранијих година када је садржај влаге у истом периоду године био од 80 до 100 cm. Г-ђа Наташа Николић – Митић је говорила о „Специфичностима у повртарству за 2019. годину“. Током њеног излагања студенти Школе су имали прилике да чују мишљење стручњака о заштити биљних култура и примени агротехничких мера. Другог дана семинара студенти и професори су присуствовали предавањима г-ђе Сузане Јеркић која је говорила на следеће теме: „Органска производња воћа“,  „Основни принципи органске производње у воћарству“ и „Добра хигијенска пракса у узгоју малина“. Имали смо прилику да чујемо корисне савете о производњи органске хране, о томе како да се органска храна произведе на најбољи могући начин, као и како доћи до сертификата о органском производу.

Студенти су са пажњом саслушали предавања наших домаћина. Своја теоријска знања, допунили су практичним примерима која су пољопривредни произвођачи изнели на основу својих искуства.   

 

 

Пројекти , награде и признања