ДОГАЂАЈИ

01Студенти АТВСС посетили су неколико сајмова у протеклом периоду што је активност која је редовно пратила школовање у времену пре избијања пандемије, а ове године је, захваљујући укидању превентивних мера и поновном организовању сајмова, настављена као традиција упознавања са најновијим постигнућима и достигнућима у одређеним областима. На сајму аутомобила “DDOR ECO BG CAR SHOW” у Београду, средином маја, студенти су имали прилике да сазнају све што сам префикс ЕКО носи када је аутомобилизам у питању, те су се тако упознали са возилима која имају еколошки напредна погонска решења.

На 64. Међународном сајму технике и техничких достигнућа приказане су иновације и нове технологије, такозване “фабрике будућности”, индустријска аутоматизација, електроенергетика и енергетска инфраструктура. Студенти Академије уверили су се у револуционарност дигитализације коју је она унела у начине пословања, продуктивност и повећање конкурентности. Такође, мноштво нових достигнућа из области Роботике, разне врсте машина са ЦНЦ технологијама, разне врста мерних машина, најновији дронови произведени у Србији били су међу садржајима које су студенти анализирали и што је од заначаја за њихово опште и стручног образовање.

На 89. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, студенти су присуствовали активностима Дан воћара и винограда и Дан житара, разним трибинама и радионицама Занатство и циркуларна економија и Аранжирање и декорисање излога, пословног простора и производа. На Сајму је било око 1100 излагача из Србије и 21 земље региона и света, међу којима су, осим земље партнера - Мађарске, и Италија, Чешка, Холандија, Шпанија, Индонезија, Пољска, Мароко, Словенија, Црна Гора, Босна и Херцеговина. Том приликом, студенти су се упознали са најновијим техничко-технолошким достигнућима у области пољопривредне производње. Савремене машине за обраду земљишта и прераду пољопривредних производа изазвали су посебну пажњу и интересовање студената. Поред тога, обилазак дела Сајма у којем су излагане посебне сорте животиња за узгој и развој сточарства надахнула је студенте на размишљање о могућностима да се и сами у будућности баве управо овом граном пољопривреде, користећи знања која ће стећи током школовања у нашој образовној институцији.

Студенти треће године студијског програма Прехрамбена технологија, током обиласка Сајма, посебно су били заинтересовани за најновије уређаје и машине за производњу алкохолних пића и меда, будући да су неке врсте уређаја већ имали прилике да виде у оквиру практичне наставе на стручним предметима студијског програма. На опште задовољство свих студената, посебан део Сајма чинили су и излагачи и произвођачи органске хране која је све више заступљена у исхрани становништва развијених држава, а у последње време и у Србији.

122879 340138 BAT BOM Toolkit Social Header FB Opt1 2 0

Battle of Minds је глобално такмичење које се фокусира на откривање младих, пословних умова широм света у циљу решавања једног од три друштвена и еколошка изазова: Circular economy, Workplace digitalization и Blockchain’s business potential.

Студенти се организују у тимове од два до четири појединаца, осмишљавају идеје за одабрани изазов и пролазе кроз различите рунде такмичења. Најбоља идеја се награђује са 50 000£, док је износ од 25 000£ предвиђен за runners up у циљу реализације идеје и стручне праксе у компанији British American Tobacco South-East Europe д.о.о. у Београду. Такође, за оне који победе на нивоу ендомаркетинга компаније, могуће је обезбедити новчану награду или праксу у компанији.

Изазови:

  1. Environmental challenge: Circular economy
  2. Social challenge: Workplace digitalization
  3. Governance challenge: Blockchain’s business potential

Више информација о самом такмичењу као и услове за пријаву на такмичење можете наћи на сајту: https://competition.bat-battleofminds.com/

342045 BAT BOM Website Banner 1920x250 0

 

T1 1Студенти  треће године студијског програма „Прехрамбена технологија“ Одсекa Врање Академије су у четвртак, 12. маја 2022. године, обавили Стручну праксу и практичну наставу из предмета Технологија алкохолних пића у Београду  (Индустрији шпирита – „Врење“ Д.О.О. и пивара „Dogma brewery“  https://dogmabrewery.com).

У оквиру ове активности студенти су се упознали са технолошким операцијама производње “kraft” пива и производње 96% етил-алкохола.

 

1„Нека вам храна буде лек, а лек храна“ мотив је радионице Здрава храна, коју је, 12. 05. 2022. године, у Одсеку Врање АТВСС, одржала др Јелена Марковић, професор струковних студија, и тиме наставила активности промоције студијског програма Прехрамбена технологија. Учешће у радионици узели су студенти Одсека Врање, ученици средњих и основних школа и представници Канцеларије за младе Града Врања.

Радионица је била интерактивног карактера и побудила велико интересовање за, увек актуелну, тему правилне исхране.

Учесници радионице су се упознали са нутритивним вредностима одређених намирница и начинима припреме квалитетних оброка који задовољавају потребе организма за одређеним материјама.

У практичним етапама радионице учесници су учествовали у изради пирамида исхране, кроз групни рад, и проверавали своја нова сазнања кроз неколико игара у квизу посвећеном теми радионице.  Разноврсност и умереност су кључни појмови у усвајању здравих стилова живота када је исхрана у питању - закључак је реализоване радионице. Поред сазнања и лепих утисака о дружењу кроз све активности радионице, учесници су понели, уместо сертификата о учешћу, порцију сезонског воћа као симбол планирања избалансираног оброка.

 

 

 

Пројекти , награде и признања